Forum www.bonanza.pl Strona Główna www.bonanza.pl
Forum miłośników serialu Bonanza
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kuchenne rewolucje
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.bonanza.pl Strona Główna -> Telewizja
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ewelina
Bonanzowe forum to mój dom



Dołączył: 03 Cze 2012
Posty: 25205
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 13:40, 11 Lut 2013    Temat postu: Kuchenne rewolucje

Program wzorowany na zachodnich produkcjach. Kontrowersyjny. Przez jednych chwalony, przez innych bardzo krytykowany i wyśmiewany. Przyznam sie, że starałam się większość odcinków oglądać, bo dla kobiety zajmującej się domem, wiedzy kulinarnej nigdy dość! Trochę się rozczarowałam, bo o właściwościach np kminku to dowiedzialam się od mojej Mamy, która go dodawała do potraw z fasolą grochem, kapustą. Poza tym można było to wyczytać w kiedyś popularnych kalendarzach Ewa, zawierających porady kulinarne i inne wiadomości przydatne kobietom. O tej wódce dolewanej do rosołu też było mi wiadome. O kurkach i miodzie nie, ale ... ja rzadko jadam kurki, więc i nie zastanawiałam się nad tym i nie szukałam wiedzy o ich gotowaniu. Prowadząca pani Magda krytykowana jest też za sposób bycia, zachowania i ... za bujną fryzurę, którą miota po kuchni w trakcie swoich rewolucji. Jak dla mnie, to trochę za wiele niecenzuralnych słów, za mało konkretnych porad kulinarnych, nie zawsze podoba mi się nowy wystrój proponowany przez panią Gessler, ale ... program ogólnie jest ciekawy, przyciąga widzów i jednak wpływa na poprawę jakości żywienia... no i sytuację podupadających restauracji... ogólnie, to raczej na plus. Chyba, że się coś zmieni.

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Ewelina dnia Pon 13:41, 11 Lut 2013, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
AMG
Bonanzowe forum to mój dom



Dołączył: 17 Kwi 2012
Posty: 3024
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 13:43, 11 Lut 2013    Temat postu:

Dla mnie nie jest to program kulinarny, tylko bardziej - nazwijmy to - menadżerski. Ona nie podaje konkretnych przepisow, tylko sprawdza i poprawia calościowe prowadzenie lokalu, od zarządzania poprzez personel aż po wystrój.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ewelina
Bonanzowe forum to mój dom



Dołączył: 03 Cze 2012
Posty: 25205
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 13:52, 11 Lut 2013    Temat postu:

No własnie, mnie prowadzenie lokalu nie interesuje, raczej przepisy, sposoby przygotowywania mięsa itp. Tam są podawane, tylko ja o tym przeważnie już wiem Sad jak dotąd, jedyna nowa rzecz z kulinariów to maczanie kurek (grzybów) w miodzie, ktore mnie raczej mało interesuje, bo kurek nie jadam. A dobór personelu w restauracji to rzeczywiście bardzo ważna sprawa, bo bez dobrego szefa kuchni pies z kulawą noga tam nie zajrzy i albo robi się pusto, albo knajpa staje sie speluną. U nas padła restauracja z tradycjami, ze znakomitą kuchnią, znana od niepamiętnych czasów. Ludzie, którzy przyjeżdżali do mojego miasta nieraz rezygnowali z superrestauracji i szli do "Golonki" na Wschodnią, bo takiej golonki jak tam, nigdzie nie podawano! Prawdopodobnie wykończyły właścicielkę czynsze i inne opłaty ...a klientów miała i to sporo...

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Ewelina dnia Pon 13:53, 11 Lut 2013, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iris
Szeryf z Wirginia City



Dołączył: 02 Sty 2014
Posty: 591
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: małopolskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 15:56, 07 Sty 2014    Temat postu:

Nie przepadam za prowadzącą, która mi się wydawała dość chamska i wulgarna. Poza tym jak pisałyście, to nie jest raczej program kulinarny. Wolę już Makłowicza, bo ma przyjemny głos i te widoki Smile.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ewelina
Bonanzowe forum to mój dom



Dołączył: 03 Cze 2012
Posty: 25205
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 16:05, 07 Sty 2014    Temat postu:

No i jeszcze programy pana Okrasy, też ciekawe przepisy, technika wykonania, no i widać, że facet wie co robi, czyli dobrym kucharzem jest Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iris
Szeryf z Wirginia City



Dołączył: 02 Sty 2014
Posty: 591
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: małopolskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 16:16, 07 Sty 2014    Temat postu:

Lubię Okrasę- jest sympatyczny Smile. Kiedyś lubiłam też Pascala i ten jego akcent. Lubię ich wspólne reklamy, są śmieszne Very Happy.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mada
Bonanzowe forum to mój dom



Dołączył: 28 Wrz 2013
Posty: 7477
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 18:08, 07 Sty 2014    Temat postu:

Iris napisał:
Lubię Okrasę- jest sympatyczny Smile.

Potwierdzam. Był kiedyś w moim mieście jako prowadzący pewnej imprezy kulinarnej. Jest niezwykle miły i szarmancki. W realu - jeszcze milszy niż na ekranie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iris
Szeryf z Wirginia City



Dołączył: 02 Sty 2014
Posty: 591
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: małopolskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 15:05, 11 Sty 2014    Temat postu:

Mój narzeczony widział rok temu w samolocie Roberta Makłowicza i wydał mu się sympatyczny Smile. Poznał go najpierw po głosie Wink.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Aga
Bonanzowe forum to mój dom



Dołączył: 29 Paź 2013
Posty: 19929
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 21:20, 30 Sty 2014    Temat postu: Re: Kuchenne rewolucje

Ewelina napisał:
O tej wódce dolewanej do rosołu też było mi wiadome.


Shocked coś bliżej Question


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ewelina
Bonanzowe forum to mój dom



Dołączył: 03 Cze 2012
Posty: 25205
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 21:36, 30 Sty 2014    Temat postu:

Rosół, gdy jest dość ciepło a nie jest szybko schowany do lodówki mętnieje i kwaśnieje czasem. Trzeba przegotować powtórnie wlewając kieliszek wódki. odzyska klarowność i straci kwaśny posmak. Wódka wyparowywuje i można rosołek jeść, a potem prowadzić samochód. To tak jak z winem do sosów. Odparuje Smile

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Ewelina dnia Czw 21:37, 30 Sty 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Aga
Bonanzowe forum to mój dom



Dołączył: 29 Paź 2013
Posty: 19929
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 21:39, 30 Sty 2014    Temat postu:

a to jak skwaśnieje to nie jest jednoznaczne z zepsuciem?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ewelina
Bonanzowe forum to mój dom



Dołączył: 03 Cze 2012
Posty: 25205
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 21:47, 30 Sty 2014    Temat postu:

Niezupełnie ... w gastronomii nie takie rzeczy się ratuje ... a jeszcze nikomu poważnie nie zaszkodził lekko skwasniały rosół Confused Najwyżej kilka razy gość się potem przelecial do Świątyni Dumania ... ale to zwykle po rybkach, nie po rosole Smile
To trochę tak jak z owocami nadgniłymi i spleśniałymi. Z nadgniłych można po odkrojeniu brzydkich części ugotować kompot, albo przesmażyć na szarlotkę i nic się nie stanie. Te spleśniałe się wyrzuca, bo są niezdrowe.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Aga
Bonanzowe forum to mój dom



Dołączył: 29 Paź 2013
Posty: 19929
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 21:50, 30 Sty 2014    Temat postu:

czy lekko skwaśniały to też syczący z bąbelkami ? Kilka razy taka zupa mi się przytrafiła, w kilka godzin po ugotowaniu Confused przed burzą zresztą Confused coś w tym jest chyba...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ewelina
Bonanzowe forum to mój dom



Dołączył: 03 Cze 2012
Posty: 25205
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 21:54, 30 Sty 2014    Temat postu:

Rosół skwaśniały to taki mętny, nieprzejrzysty, lekko kwaskowy ... bąbelków nie widziałam ... ale muszę przyznać, że ich nie wypatrywałam ... no i cichy bywał, na mnie nie syczał ...
Kiedy rosół się ostro gotuje, nie tak jak nakazuje przepis, powoli, na małym gazie ... to przy takim ostrym gotowaniu bywają bąbelki, ale ... rosół nie jest mętny ... więc nie wiem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Aga
Bonanzowe forum to mój dom



Dołączył: 29 Paź 2013
Posty: 19929
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 14:08, 31 Sty 2014    Temat postu:

mnie przypomniał się sposób na zmętnienie rosołu, aby dolać szklankę wody...ten sposób znasz?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.bonanza.pl Strona Główna -> Telewizja Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin